Referater

Referat fra styremøter og årsmøter.

Årsmelding 2023

  ÅRSMELDING 2023

SEL HISTORIELAG

 

 

Styret før årsmøtet 14.03.23:

Dag Erik Pryhn, leder

Jens Høystad, nestleder

Otto Josten, kasserer

Maj-Britt Svastuen, sekretær

Kjell Haugstulen, styremedlem

 

Varamedlemmer: Bjørg Hernæs og Solbjørg Lien

 

Styret etter årsmøtet:

Dag Erik Pryhn, leder

Jens Høystad, nestleder

Otto Josten, kasserer

Maj-Britt Svastuen, sekretær

Kjell Haugstulen, styremedlem

 

Varamedlemmer: Solbjørg Lien og Freddy Bagge

 

Valgkomitéen etter årsmøtet 2023 er Christian Skaugen, Anne Gretha Svelstad og Paal Romundgard.

 

Medlemssituasjonen

 

Vi har 110 betalende medlemmer ved utgangen av 2023, en økning på 11 medlemmer. Vi har en økning på til sammen 45 medlemmer de 2 siste årene. Dette er en svært positiv utvikling. Samtidig mener styret det er et potensial for fortsatt medlemsvekst, blant annet i lys av den store interessen for våre åpne møter og besøket på vår Facebook-profil.

 

Ett av våre æresmedlemmer – Jon Selfors – gikk bort 3. juni. Sel Historielag har etter dette 2 æresmedlemmer – Per Erling Bakke og Geir Neverdal.

 

Styremøter

 

Styret har i 2023 hatt 8 møter, 2 før årsmøtet og 6 etter. Styremøtene avholdes i lokalene til Sel bibliotek på Otta.

 

Viktige styresaker og prosjekter i 2023:

 

·         Boka Slik va dæ av Jan Petter Hammervold.

Boka kom ut i september 2022. Det var ved årsskiftet solgt ca. 450 bøker. Boksalget sammen med sponsorstøtte og tilskudd fra Sel kommune har gitt et moderat overskudd. Avtalen med forfatteren om 50/50-deling av overskuddet i prosjektet utløp 31.12.2023.

·         Dokumentasjon av historien til Otta skole.

Raubygget ved gamle Otta skole ble tatt i bruk i januar 1923. Styret har startet en gjennomgang av arkivalia med sikte på å systematisere dokumentasjonen av skolehistoria. Dette er et omfattende arbeid som fortsetter inn i 2024. Bildematerialet lagret på skolen er tatt vare på og digitalisert. Palmar Ruste har fotografert skolen og skolehverdagen både ved Otta skole og Otta skole Nyhusom i forkant av flytting til den nye skolen på Elvebakken.

·         Statue av Ola Dahl.

Sel kommune har tatt initiativ til reising av en statue av Ola Dahl i sentrumsparken. Styreleder har representert Historielaget i en komité ledet av ordføreren. Gisle Harr er engasjert som kunstner. Statuen vil bli avduket i mai 2024.

·         Ny nettside.

I samarbeid med firmaet Trollbinde på Dombås er det utviklet ei ny nettside. Dette har stått på arbeidslista til Historielaget i mange år. Ny nettside ble lansert senhøsten 2023. Her har vi nå fått ei funksjonell plattform for formidling av tekst og bilder. Legitimasjonskortene fra 2. verdenskrig er digitalisert og lagt på nettsida. Vi har også lagt inn innholdet i nettsida Kringen 1612 som ble utviklet av Geir Neverdal i forkant av 400-årsjubiléet. Etter hvert vil vi også kunne lenke oss opp mot film- og lydfiler.

·         Botten Hansen-jubileum.

I 2024 er det 200 år siden Paul Botten Hansen ble født 26. desember 1824. Styret ønsker å markere dette i 2. halvår. Vi har så smått startet drøftinger av dette, blant annet i samarbeid med Astrid Sæther, tidligere leder av Senter for Ibsen-studier i Oslo.

·         Ny avtale om vedlikeholdet av Pilegrimsleden i Sel.

Historielaget har i mange år hatt et samarbeid med Sel kommune om vedlikeholdet av Pilegrimsleden gjennom Sel. Det ble i 2023 forhandlet fram en revidert avtale med kommunen. De siste årene er det Otto Josten og Kjell Haugstulen som har hatt ansvaret for å holde leden i god stand.

·         Prosjektet «Produkt av 1970-åra».

Nasjonalbiblioteket vil i 2024-2025 presentere 1970-åra gjennom ei digital utstilling. Kommunene er invitert til å ha lokale utstillinger som dokumenterer 70-tallet med bilder, bøker, gjenstander, leker mm. Sel bibliotek har invitert med bl.a. oss i en arrangementskomité som skal forberede ei utstilling i 2025. Maj-Britt Svastuen representerer styret.

·         Arkiv-materiale fra Otta realskole.

Etterkommerne etter rektor Gustav Saastad har overlatt til Historielaget en del dokumentasjon fra realskolen. Vi har beholdt 3 utklippsbøker mens øvrige materiale er deponert hos Fylkesarkivet.

·         Arkivmateriale fra Otta Guttemusikk, Otta skolekorps og Mødreklubben.

Diverse protokoller lå i mange år lagret i 2. etasje på Otta samfunnshus. Styret sikret at protokollene ble tatt vare på da bygget ble ryddet før riving i 2022. Protokollene er nå lagret på Sel rådhus. Styret har som mål å digitalisere protokollene og legge de på nettsida vår. Protokollene vil deretter bli deponert i Norddalsarkivet i Vågå.

·         Skilting av Ultungsteinen på Raphamn.

Stiggruppa i Mysusæter Vel har forespurt styret om vi kan bidra til skilting av Ultungsteinen langs stien mellom Raphamn og Mysusæter. Vi har stilt oss positive til dette. Arbeidet vil bli utført sommeren 2024.

·         Rydding i lager i «GD-bygget».

Historielaget har i mange år hatt et lager i kjelleren i GD-bygget. I 2023 er det gjennomført en ryddesjau der vi bl.a. har kvittet oss med unødvendig høye restopplag av tidligere bokutgivelser.

·         Årshjul for administrative oppgaver og frister.

Styret har en god del faste oppgaver som må ivaretas, for eksempel rapportering til Brønnøysund-registrene og søknad om momskompensasjon. Kasserer Otto Josten har samlet og systematisert oppgaver og frister i et årshjul.

·         Olav Kringen-statuen i Jernbaneparken.

Historielaget har ansvaret for ettersyn av statua. I 2023 har vi fått lagt skifer på betongplattingen foran støtta. Vi planter på forsommeren, vanner gjennom sommeren og planter røsslyng på høsten.

·         Skrivestua etter Olav Kringen.

Den grønne skrivestua har i mange år stått ved E6 nord for Kringen-støtta. Ingen har det formelle eierskapet til bygget, men styret mener vi har et ansvar for at den blir tatt vare på. En inspeksjon høsten 2023 viste at den er i relativt god stand. Etter avtale med Sel kommune vil den våren 2024 bli flyttet til den kommunale tomta nord for Nordan. Det må etter hvert tas stilling til en eventuell permanent plassering.

·         Ottamartnan 2023.

Som i 2022 hadde styret egen stand på martnas-lørdagen med salg av bøker og medlemsverving. Vi hadde mange hyggelig samtaler med martnasfolk, men lite salg av bøker og få innmeldinger. Styret vil derfor ikke kjøre egen stand i 2024, men vurdere annen deltakelse under martnan.

·         Videreføring av Lions-kalenderen.

Lions Club Otta ga fra 2012 ut Otta-kalenderen. Klubben ble lagt ned i 2023. I november ble vi forespurt av tidligere medlemmer i klubben om vi ville videreføre kalenderen. Selv om tiden var knapp vedtok styret å gjøre et forsøk på å sikre utgivelse også i 2024. Takket være god hjelp fra tidligere medlemmer i Lions – ikke minst Tor Høye - og medlemmer i Historielaget, og velvilje fra næringslivet, lyktes vi. Vi har utvidet området for omdeling av kalenderen til å omfatte hele strekninga fra Nord-Fron grense til Dovre grense. Opplaget ble økt fra 1700 til 2100 eksemplarer. Dette viste seg å være noe snaut og opplaget vil derfor bli økt for neste utgivelse.

·         Kulturminneplanen for Sel kommune.

Eksisterende kulturminneplan er avgrenset til gruvehistoria og stein- og mineralforekomster. Kommunestyret har vedtatt å videreutvikle planen til å omfatte kulturhistoria knyttet til jakt, fangst og fiske. Styret har bedt Jan Olav Solstad være vår representant i redaksjonskomitéen. Gudbrandsdalsmusea stiller med sekretær.

 

Medlemsmøter/åpne møter

 

Det har vært 4 medlemsmøter som har vært åpne også for andre enn medlemmene.

 

·         OKB-historien.

Helge Skjåk har på eget initiativ og med egen finansiering utgitt bok om OKB´s historie forfattet av Elias Sperstad og Stig Magnus Aaboen. Forfatterne presenterte boka på et godt besøkt møte 27. februar på Parken Grill & Café. Foredraget engasjerte og ga interessante tilbakeblikk på en sentral del av samfunnsutviklinga og kulturhistorien i Sel og Ottadalen.

·         Krigshandlingene i Gudbrandsdalen og Sel i april 1940.

Tidligere forsvarssjef Sverre Diesen har stor kunnskap om krigshistorien i Gudbrandsdalen. Som 3. generasjons hytteeier på Mysusæter har han sterkt eierskap til vårt område. Hans foredrag 20. april på Aktivitetshuset samlet over 140 personer. Med stor detaljkunnskap, sine militær-faglige perspektiver og imponerende formidlingsevne hadde han forsamlinga i sin hule hånd gjennom 2 timer. Det satte en ekstra spiss på arrangementet at det kom en større gruppe fra Heimevernskolen på Dombås – som hjalp til med rydding av stoler etter at foredraget var over!

·         Gunnhild Lornstad`s liv som helsearbeider og leder.

Styret har som mål å få fram mer av kvinnehistorien og viktige kvinneskikkelser i Sel. Maj-Britt Svastuen gjennomførte sommeren 2023 flere samtaler med Gunnhild. Dette la grunnlaget for en presentasjon av Gunnhild i et åpent og meget godt besøkt møte 4. september på Sel bibliotek. Møtet var et samarbeid med Otta Sanitetsforening og Sjukeheimens Venner. Gjennom en samtale mellom Gunnhild og Maj-Britt fikk vi fram de svært verdifulle bidragene Gunnhild har gitt til selværene og Sel-samfunnet gjennom 6 tiår. Gunnhild fikk Kongens fortjenestemedalje i 2011. Det ble også informert om Ambulansetjenesten i Sel. Maj-Britt Svastuen har skrevet en artikkel om Gunnhild som ligger i Historielagets arkiv.

·         Øygarden og Selsvollene.

Siden Christine Bugjerde og Freddy Bagge tok over Øygarden i 2018 har de investert stor egeninnsats og egne midler i tilrettelegging for kultur- og næringsvirksomhet i gardsanlegget. I møtet 22. november i den restaurerte stallen orienterte de utført arbeid og sine planer for videre utvikling av garden.

Samme kveld holdt Hans Svastuen et foredrag om Selsmyrene og Selsvollene – fra Storofsen fram til i dag. Sammen med Palmar Rusten hadde han forberedt et svært interessant og engasjerende lysbilde-foredrag med mye faktakunnskap som ble svært godt tatt imot av de drøyt 30 frammøtte i et fullsatt og trivelig møtelokale.

 

·         St. Hans på Maihaugen – bokbad

Sel kommune var i 2023 medarrangør av St. Hans-feiringa på Maihaugen. Sel Historielag deltok med et bokbad med presentasjon av bøkene Slik va dæ av Jan Petter Hammervold og Gudbrandsdøler av Knut Selsjord. Henholdsvis Ole-Petter Hansen og Brynjulf Handgaard intervjuet forfatterne. 

 

Styret takker for god oppslutning og stor interesse for arrangementene.

 

Grupper som har vært i arbeid

Fotogruppa: Geir Stampeløkken, Bjørn Engehage, Jens Høistad og Palmar Ruste.

Fotogruppa har som tidligere år videreført utstillingen på Amfi Otta med 12 utstillinger og til sammen 63 bilder. På samme måte har vi i vintermånedene i vår- og høsthalvåret 2023 jobbet videre med skanning av filmer fra Otta Foto. Fotogruppa har hatt hjelp av Anne Gretha Svelstad, Ingrid Enghaug og Jostein Ruud til å navnsette personene på en del av bildene. Gruppa har bistått Per Bakke og Kjell Arne Bakke med bilder og skanning til boka «Rondanes Forgård.»

Palmar Ruste laget et bildeprogram i forbindelse med møtet om Gunhild Lornstad sitt liv og virke 4. september på biblioteket. Likeledes samarbeidet Palmar med Hans Svastuens om Svastuen`s sitt foredrag om Selsvollene på Øygarden 22. november. Her ble det hentet bilder fra bildearkivet i Historielaget og Svastuens egne bilder

Stadnamngruppa: Kåre Gravå, Otto Josten, Jens Høystad og Ove Ruud.

På 90-talet var det samla inn totalt ca. 1900 stadnamn i gamle Sel kommune i regi av Sel kommune. Tilsvarende innsamling ble også planlagt i Heidal, men man kom ikke like langt i denne delen av kommunen. Vi har avklart med Heidal Historielag at det er opp til dem om tilsvarende arbeid skal gjøres i Heidal.

Det innsamlede materialet ble i mange år liggende på Fylkesarkivet før Kåre Gravå fikk hentet materialet tilbake til Sel. Registrering av namnematerialet på digitale kart har nå pågått i vel 2 år. Hittil er det registrert ca. 1600 namn. Under innsamlinga på 90-tallet var det også tatt opp lydfiler med dialektuttale av namna. Arbeidet med å koble sammen namn med lydfil med riktig dialektuttale blir et tidkrevende pirkearbeid som må komme i etterkant av at kartfesting av namna er fullført.

Tilsynsgruppa for Pilgrimsleden i Sel: Kjell Haugstulen og Otto Josten.

Historielaget har ansvaret for tilsynet med leden i Sel på oppdrag fra Sel kommune mot en fast godtgjøring. Innen utgangen av mai måned går vi gjennom leden for å sjekke at merking er i orden samt å rydde for trefall m.m. Motorsag er nødvendig på noen strekninger. Midtsommers er det behov for ekstra ryddeslått av kratt osv. Særlig gjelder dette i Rosten samt sør for Varphaugen og i Dahlumsdokka. Utover dette kan vi bli pålagt særskilt arbeid som må utføres ved behov. Under uværet «Hans» ble leden påført store skader på ei strekke langs jernbanelinja nord for Roståe. Det ble også store skader på jernbanelinja og Spordrift måtte bygge ei forbygging som også krysset leden. De hadde gravemaskin på stedet og tok derfor arbeidet med å rydde leden for oss. Dette var til svært stor hjelp. Våren 2024 må vi sette opp igjen den delen av sikringsgjerdet mot jernbana som også var ødelagt etter uværet Hans. Dette er arbeid som da godtgjøres ekstra pr. time.

Turgruppa: Ola Næprud, Pål Sletten.

Turgruppa planla en tur i juni til OKB-muséet i Bismo. Ettersom det ble arrangert en tilsvarende tur av en annen arrangør valgte man å legge denne turen på is.

 

Styret vil rette en stor takk til arbeidsgruppene som utfører et omfattende og viktig arbeid for å registrere, sikre og formidle vår lokalhistoriske arv.

 

 

Lagets økonomi

 

Regnskapet viser samlede kostnader på 171 000 kr (budsjettert 108 000) og inntekter på 174 000 (108 000). Årets resultat blir dermed et overskudd på 3 000 kr. Både inntekter og kostnader ligger vesentlig høyere enn budsjettert. Lagets egenkapital er dermed tilsvarende som for 1 år siden.

Differansen på inntektssida forklares med overtakelsen av Lions-kalenderen, driftstilskudd fra Sel kommune, økt momskompensasjon og større renteinntekter. Utgifter og inntekter knyttet til kalenderen for 2024 må ses samlet for regnskapsårene 2023 og 2024.

På utgiftssida har vi et merforbruk på posten Inventar og utstyr grunnet anskaffelse av videoprosjektor. Før har vi måttet låne prosjektor, noe styret etter hvert fant ble for tilfeldig og sårbart.

Over flere år har det vært etterspurt en oppdatert heimeside. Styret konkluderte etter forrige årsmøte med at vi måtte knytte til oss profesjonell hjelp for å få på plass ei heimeside, selv om ikke dette var forutsatt da vi la fram forslaget til budsjett. Vi har samarbeidet med firmaet Trollbinde på Dombås i utvikling av ei ny og forbedret nettside. Ny nettside ble publisert på slutten av året. Nå har vi langt bedre forutsetninger for formidling og arkivering av vår lokalhistorie. Vi håper heimesida vil være til glede for medlemmene og andre interesserte. Kostnadene forbundet med kalenderen for 2024 er i all hovedsak utgiftsført i 2023, mens inntektene fordeles på 2023 og 2024.

 

Sel Historielag mottok en gave fra Ole-Petter Hansen på kr. 3 350. Vi takker Ole-Petter for gava!

 

 

 

Otta, 30. januar 2024

 

 

Styret

 

 

 

 

 

Årsmøteprotokoll 2024

Klikk på titlene for å laste ned referat som PDF-fil:

Styremøte

Klikk på titlene for å laste ned referat som PDF-fil:

Medlemsmøte

Klikk på titlene for å laste ned referat som PDF-fil: